Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Karakuş, Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Değerler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği etkinlikte, “Felsefece Değerin Değerine Bakmak” başlıklı bir sunum yaptı.
“Hayatı nasıl yaşamamız gerekiyor?” sorusunun, -zamanla alakalı olarak- en tehlikeli ve en köklü soru olduğunu belirten Karakuş, felsefecinin, soruları ayrıştırma, tahlil etme ve analitik sorgulama şeklindeki üç önemli kavram etrafında arayışını sürdüren kişi olduğunu belirtti. Değerler konusunda da bir analiz yapmak gerekliliğine dikkat çeken Prof. Karakuş, “Değerleri analize tabi tuttuktan sonra, bu analizin hayatımız için bütünlüklü bir anlamını oluşturmak gerekiyor. Buna da sentetik etkinlik deniliyor. Felsefe, anlamak için ayrıştırır, ayrıştırdıklarını yeniden bütünleştirip hayatı anlamlandırır. Bu iki sürece, denetleyici bir zihni işleyiş de eşlik eder. Felsefe; analitik, sentetik ve kritik bir etkinliktir. Değerlere de böyle bakar” dedi. Bir elbise misali, -bireysel ya da tümsel olarak- değer diye bakılan şeylerin insandan soyulması durumunda, geriye kalana insan demenin mümkün olmayacağını kaydeden Prof. Rahmi Karakuş, “Bütün değerleri bir kenara bıraktığınızda, biyolojik ve fizyolojik işleyişin insan olduğunu söylemek için elimizde herhangi bir şey kalır mı? Eğer birileri ‘kalır’ diyorsa konuşmaya hiç gerek yok, çünkü o zaman değerin hiç bir kıymeti yok demektir. Ama -kanaatim de odur- değerleri insandan soyduğumuz vakit geriye kalan sadece hayvan oluyorsa, demek ki değerler çok önemlidir. Çünkü birey, değerlerle hayvandan insana geçer...”
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Engin Deligöz, akademisyenler ve öğrencilerin takip ettiği etkinlik, belge takdiminin ardından sona erdi.